米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
返回清單 發表主題
樓主: waiwai

《法網柔情》片段7、8、9 文字版

[複製連結]

發表

認證同雪

片段9:

霍家大宅內:

傑:要你哋等咗咁耐添,坐呀!Madam,唔知搵我有咩嘢貴幹呢?

敏:霍生,關於汪熾華被殺果件案,我哋想請你番去協助調查。

傑:Madam, 照你咁講,你即係懷疑我同呢件案有關啫!

敏:我無咁講過,但如果你肯承認話係嘅呢,我哋都唔介意嫁!

傑:Danny,同我check吓,今日有無多餘嘅時間?

Danny:無喎,傑少!你嘅 appointment 由今朝排到今晚十一點半。你而家仲等緊一個關於二十億生意嘅長途電話。

傑:Madam,你都聽到嫁啦,我真係無時間。

女警:霍英傑!我哋而家搵你番去問話,唔係約你去街,你無權拒絕!

傑:你而家乜嘢態度呀,吓!而家係你哋警方要我番去協助調查,我唔係一定即刻去嫁,我有生意做緊嫁,如果我損失咗一單價值二十億嘅生意,係咪由你哋負責先?

敏:霍生,咁請問你幾時至有空餘嘅時間到警署協助調查?

傑:Danny!

Danny:最快都要後日下晝,傑少你先至勉強抽到半個鍾頭出嚟喎!

敏:好,到時喺警署見!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

在街上:

文:你成日叫我睇開D,咁你都睇開D啦。

傑司機:你有無搞錯呀,你點揸車嫁?

文:大佬呀,我行條大路嚟嫁,你行果條係小路嚟嫁!

傑司機:咁我個車頭出咗先吖嘛!

文:你有無車牌嫁你!

傑:倪律師,咁啱呀。

文:霍生,你架車阻住我架車,唔讓你「褪一褪」!

傑:我「褪」?!舒督察,出嚟辦案呀?搵到殺江SIR 個凶手未呀?我諗都未搵到嫁啦,比D心機搵啦,其實我好想幫你手嫁,可惜我無時間呀!

敏:你講夠未呀!

傑:乜法律規定唔比人講嘢嘅咩?倪律師,我教精你呀,你想同我玩呀,你未夠資格呀!

文:你講完未…

Danny:咪郁呀…

文:唔好呀阿敏!

敏:我而家話比你聽呀,你做人唔好咁囂張呀,你洗定個「籮柚」啦,「褪」開架車!

註解:籮柚 = 屁股

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

初級會員

WAIWAI对这部戏记得好清楚啊!你说薇安慰博文而两人相拥被敏撞见我已一点印象都没了

其实这部戏我最计厌的是文的妈了,她死的时候我真是谢天谢地!只可惜那时敏和文的关系紧张了.

發表

認證同雪

因為這是我喜愛的劇集之一,當然比較印象深刻啦!

呵呵,看來大家討厭的人物都不同,不妨把自己討厭的人物說出來,討論一下!

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

初級會員

哈哈,太妙了, 粤语对话. 还好最近粤语水平大大提高,不然真看不懂了.

不知道是不是粤语听太多的缘故,一看到粤语对话,就立刻脑中浮现出敏的直率可爱和文傻傻的样子.反倒是国语没有这种感觉了.

你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊