米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 2121|回覆: 23

《法網柔情》片段7、8、9 文字版

[複製連結]

發表

認證同雪

片段7:

在酒吧內:

敏:你唔好咁勞氣啦,屈sir 咁樣話你,都係想你好咋。你出吓聲啦,喂,你點解唔理我啫?唉,站在朋友立場,我已經盡晒力啦,你聽吓我勸好唔好呀?

華:你放心,我知道自己做緊乜嘢。自從阿婷死咗之後,根本唔再相信有希望呢回事。

敏:你唔好咁啦,我同你講咗幾多次呀,果個都係我阿妹嚟,你估我唔難過嘅咩?

華:但係最低限度你仲有你阿爸你阿媽,同埋你老公,而我就乜都無晒!

敏:係,有時好多嘢,有就等於無,我情願無發生過。

華:點解呢個世界可以有咁多唔開心嘅嘢發生喺我身上?

敏:華呀,你聽我講啦,開心又好,唔開心又好,D日子都要過嫁,放開D啦!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

在敏家中:

敏:阿爸…阿爸,燒乳鴿,你最鍾意食嫁!

母:阿敏,你番嚟啦。

敏:媽,你煮飯呀,你睇吓我加料呀,我同你煮飯呀!

母:唔使啦,你同阿爸都咁細食嘅,煮三個人飯餸容乜易呀!

父:唉,又想起阿婷做乜呀,人都唔喺度啦!

母:人唔喺度我唔可以想起嘅咩,佢始終都係我個女嚟呀嘛!

敏:阿媽呀,我夠係你個女囉,阿爸呵!我陪你哋咪一樣,係咪呀阿爸?

父:你嫁咗出去啦,唔通下半世會番返嚟住咩?

母:下半世番嚟住咪番嚟住囉,好出奇咩!博文個衰仔到而家都唔接佢番去,我話唔接仲好呀,有佢喺度陪吓我哋。

敏:陪!我實陪你呀阿媽,我陪你過世都得,我喺呢度大嘅嘛,係咪?阿爸呵?係咪呀?好嗎?開心D啦。阿媽我同你煮飯,阿爸,馬經呀,你好幾日無睇啦,坐喺度比心機慢慢刨呀,我哋去煮飯!

母:其實唔使你幫嫁啦,阿敏,你換件衫出嚟食飯仲好啦!

敏:得啦,你唔好咁囉唆啦,今晚有乜嘢餸呀?

母:炒菜囉!

母:阿敏,聽電話呀!

敏:唔該阿媽!

母:唔使。

敏:喂!

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

1萬

管理員

天啊~~~可怜的waiwai~~~~是不是素素没发一个片段你都要翻译出来还有,你怎么不放同一贴里
永遠的愛!没有替代!感恩有你的日子!!

發表

中級會員

This is the one series...that want to watch it...

but it's so sad it 's very hard to find.

Hope one day it will have link to dl.

發表

認證同雪

以下是引用woaimixue在2006-3-29 20:01:00的发言:
天啊~~~可怜的waiwai~~~~是不是素素没发一个片段你都要翻译出来还有,你怎么不放同一贴里

我並不覺得可憐呀,正所謂助人為快樂之本,很開心就真!

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

1萬

管理員

情源惠雪

看回這文字才想起我的片斷,waiwai真是有心囉.....,幸好這個已是這劇的最後幾個片斷,waiwai之後無須再開同類貼

青山本不老,为雪白头,绿水原无忧,因风皱脸

發表

中級會員

啊?素素的《法网柔情》的片断发完了?不会吧?还期待你的继续呢!意犹未尽、意犹未尽哪!
最深的热爱!最初的感动!

發表

中級會員

就这样完了?不会吧。别人都有结局是博文丢掉了律师饭碗,我都还搞不清他是怎样丢的?
看长江的浩荡 渡黄河的急湍 赏洞庭的烟波 数太湖的帆影 听大漠的驼铃 观泰山的日出 是我此生所望 http://rich.qq.com/spr/code_pay.shtml?Spid=sprv1&Comment1=79326776&Comment2=&Comment3=&Comment4=

發表

認證同雪

《法網柔情》當然不止這麼少,這些只是素素從中抽出來的幾個片段。

結局是倪博文為救舒敏而串同其他人作假口供,引傅家偉上當而被捕,舒敏得以證明是清白。

發表

中級會員

串通其它人?谁呀,结局的印象实在是很模糊了。

看长江的浩荡 渡黄河的急湍 赏洞庭的烟波 数太湖的帆影 听大漠的驼铃 观泰山的日出 是我此生所望 http://rich.qq.com/spr/code_pay.shtml?Spid=sprv1&Comment1=79326776&Comment2=&Comment3=&Comment4=

發表

認證同雪

話說傅家偉誤會因舒敏的關係而迫死傅雪薇的,於是處心積慮的安排奸計來陷害敏。在貨櫃場內,他先殺死霍英傑,引敏來到打暈她,賊贓嫁禍給敏。倪博文為了救敏,串同那貨櫃場的管理員給假口供,說他看到凶手其實是另有其人,正當他要說出是誰時,突然暈倒。偉為了掩飾詭計,到醫院想殺人滅口,給屈sir等人埋伏拘捕,於是真相大白。

你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊