米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 1869|回覆: 19

《法網柔情》片斷1、2、3 的文字版

[複製連結]

發表

認證同雪

是從廣東話直譯出來的

片斷1:

敏:根據驗屍官嘅報告呢,死者係啱啱被發現即時死亡,症狀係比人箍死。

控方律師:咁疑凶而家係法庭上面呢,你可唔可以指出嚟?

敏指出疑凶。

控方律師:唔該。法官大人,控方無嘢問。

法官:辯方律師,開始盤問証人。

文:舒督察,請問你當咗差幾耐?

敏:三年幾啦。

文:三年幾……可唔可以肯定D講?

敏:三年零四、五個月。

文:咁係四個月呀,抑或係五個月?

敏開始對文的提問感不滿,而文轉身面向敏。

文:似乎你記性唔好,以你咁嘅記性,好可能喺現場,“吼”住監視疑犯幾你都唔記得架啦?

敏:記得,三日!

文:三日,三日係指三日三夜呀,抑或係三個日頭?可唔可以清楚D講?

敏:三日三夜!

文:咁你即係一日廿四小時,喺三日裡面,你不停咁監視住疑犯,咁即係話警方用左咁多時間同咁多人力嚟做呢件案,係表示你哋特別重視呢件案呀,抑或係同一個時間裡面,你哋警方無其他嘢做呢?

控方律師:法官大人,我反對,我反對辯方律師問埋一D與本案無直接關係嘅問題。

法官:反對有效!

控方律師:多謝法官大人。

文:舒督察,你可唔可以話比我知,喺你監視個環境裡面,有幾多個出口呢?

敏:一個!

文:你肯定得一個出口?

敏:係!

文:咁你可唔可以肯定咁話比我知,喺你執行任務果陣時候,你每一秒鐘都望住個出口呢?

敏有點遲疑。

文:你唔敢答我,咁即係話,你唔係所有時間都望住個出口啦!

敏:雖然我視線間中都有離開果度,但係我亦有同事睇住!

文:你點知當時你同事亦係望住個門口?係咪你望住佢哋?

敏略為思考後回答:係!

文:咁即係話你唔係經常望住個門口啦!

文:舒督察,你可唔可以話比我知,係你監視嘅七十二小時裡面,一共有幾多人係果笪地方出入過呢?

敏沒有回答,文繼續追問:你唔可以話比我知,係咪即係表示話你哋根本唔知有乜嘢人係度出入過呢?

控方律師:我反對,法官大人,我反對辯方律師作埋呢D假設性問題!

法官:反對無效,辯方律師可以繼續盤問。

文:舒督察,你仲未曾答我問題!

敏:我哋對於所有係果度出入嘅人都好留意,只不過無作出一個數字嘅統計啫。

文:你頭先話,一連三日,七十二小時裡面都不停咁監視現場,雖然每一個人嘅體質唔同,但係咁嘅情況底下,都會感覺到筋疲力盡,而且係判斷力同視力都會大大咁減弱......

敏:我唔會!

文:再加上你渴望被告人出現,咁你嘅判斷力就會更加錯誤,你會當其他人都係被告!

敏:唔係,我無判斷錯誤!

文:你第一眼見到疑犯嘅時候,佢離你幾遠?

敏:40 公尺!

文:點解咁肯定?

敏:憑我嘅經驗!

文:我想問你,你哋警方監視人嘅時候,係咪通常都會匿埋係D唔容易比人發覺嘅地方?

文:咁即係話,你哋會匿埋係D比你地監視嘅人唔能夠直接望到你哋嘅地方?

文:比你哋監視嘅人唔能夠直接望到你哋,即係話你哋唔能夠望到你哋嘅監視人,換句話講,你只能夠見到每個係果度出入嘅人側面或者背面?

文:而且當時環境咁暗,唔好講佢哋嘅容貌,就算佢哋嘅衣著,你哋都唔係咁容易睇得清楚?

敏:我可以好肯定,我當時睇得好清楚!

文:咁當你見到你哋認為係疑凶嘅時候,係咪一直都追住佢,你哋嘅視線從來都無離開過佢?

敏欲辯無從!

文:據我所知,當你發現疑凶嘅時候,你同佢係有一段距離,而且喺你追佢嘅路程上,係非常之陰暗,而且有好多彎角,你可唔可以肯定話比我知,喺當時,喺同一笪地方,係無其他人出現?而且你又可唔可以話比我知,你所追果個人,同之後所捉果個人係同一個人?

文走到法官面前:法官大人,我想做一個顏色嘅試驗。

法官:批准。

文:庭警,唔該熄一熄燈。

文:舒督察,請問而家係乜嘢色呢?

敏:黃色!

文:而家係乜嘢顏色呢?

敏:紅色!

文:請問而家又係乜嘢顏色呢?

敏:藍色!

文:而家係乜嘢色呢?

敏:白色!

文:唔該庭警。法官大人,各位陪審員,其實呢塊板係白色,不過當黃燈射落去嘅時候,就會變成黃色;紅燈射落去嘅時候,就會變成紅色……舒督察,我想請問你一聲,當日你見到疑凶所著嘅衫係乜嘢顏色嘅呢?

敏望向汪熾華後,無奈的回答:黃色!

文:事發現場嘅街燈係黃色,任何白色嘅衣物喺當時環境裡面都會被誤認為黃色,所以你見到被告著住黃色衫喺附近出現嘅時候,你就好容誤認佢係疑凶,會唔會呀?

敏:唔會!呢D係你無根據嘅假設!

文:但係據我所知,你哋係遞捕被告果個時候,原先果個人曾經消失過,咁即係話,當你哋再見到第二個人嘅時候,就會好容易誤認佢係原先果個人!

敏:唔係呀!

文:而家喺法庭咁光嘅環境裡面,你都會認錯,何況當時環境係咁暗。而且你哋距離咁遠,你哋更加容易出錯,而且最重要嘅就係,你同你嘅同事追捕疑凶嘅時候,根本未曾見過疑凶嘅正面同埋側面。所以追追吓嘅時候,極可能追左第二個人而拉錯左被告去!

敏:我唔係!

控方律師:法官大人,我反對,辯方律師憑空想像作一次假設性嘅判斷!

法官:反對無效,辯方繼續。

文:而且喺死者身上面,並無被告劉仲彪任何指紋同埋任何纖維。佢所著嘅衫,通街都有得賣,而佢係中等身材,呢種身材著呢種衫嘅人好多,所以我認為你地極可能係拉錯咗人!

法官:經過陪審員退庭商議之後,本席宣判:劉仲彪,謀殺罪名不成立,當庭釋放!

來到法庭外面,文行色匆匆的。

路人:倪律師,倪律師,你最近表現真係好啦,我單單case都有聽審。

文:我都係盡力啫。

路人:倪律師,你下星期單錢債案,我都會去聽,拜拜。

華:喂,沙皮狗,你好嘢,咁都比你打得甩。

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

初級會員

楼主,怎么只有片断一啊

發表

認證同雪

你不要以為只幾分鐘的片斷,做起來可要花多十倍的時間呀!今天好累啦,明天繼續。一定三個片斷都做足的,放心

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

中級會員

又辛苦waiwai了,真的劳心劳力啊,不过不要累坏了哦.

發表

1萬

管理員

情源惠雪

真是配佩waiwai的能耐....

青山本不老,为雪白头,绿水原无忧,因风皱脸

發表

中級會員

WAIWAI辛苦了!看到详细的文字介绍,真如电视重新回放!好期待你的继续也!
最深的热爱!最初的感动!

發表

1萬

管理員

waiwai真是辛苦你一个,幸福大家啊<虽然没幸福到我>

辛苦了

永遠的愛!没有替代!感恩有你的日子!!

發表

中級會員

难道你不是大家吗?什么叫“没幸福到我”?不明白也!

最深的热爱!最初的感动!

發表

認證同雪

至愛的意思是:她自己聽得懂廣東話,不用看我的翻譯,所以幸福沒有她的份兒!

廣東話是我的母語,替你們翻譯出來是沒有太大難度,只是要花時間來做。

但每次看《一代天驕》卻考起我了,看了多次,只是明白情節的大概,細節不甚了了。尤其是最後那兩場戲…虹虹寫下多情劍譜時和盈的談話;假死前和葉峰的深情對話…都不是太明白,有人可以替我翻譯嗎?

發表

認證同雪

片斷2:

偉:舒小姐,你唔係覺得我口花花吖嘛?

敏:唔係,你夠坦白啫。

偉:咁唔知我可唔可以同你做朋友呢?

敏:可以,梗係可以啦。我最鐘意人哋坦白、誠懇同埋有丰度嘅,不過可惜呀...

偉:可惜乜嘢?

敏:我最憎嘅就係律師!

鏡頭一轉,來到劍道館外,文與敏相遇。

文:舒小姐,我有D嘢想同你講。

敏:我同你無乜好講喎!

文:比個機會呢。

敏:我趕住返去喎!

文:咁我送你呀。

敏:你話送就送架嗱!

文:小姐,你上錯車喎!

敏:我上車呢,就有兩個原因:一,就係證明我唔係驚你;二,就係比個機會你。

去到郊外。

敏:沙皮狗,有乜嘢好快D講,唔好晒我時間呀。

文:其實我哋無乜深仇大恨啫,或者喺公事上,施法同執法係好難協調,我哋觀點會有D抵觸。

敏:施法同執法係互相制衡,點會有抵觸啫。

文:既然你明白,點解你仲要三番四次咁樣嚟針對我呀?

敏:果個人渣一大疊案底,強姦、爆格、打劫、走粉乜都做齊。

文:佢以前嘅案底,唔等於佢而家殺咗人。

敏:好,咁我問你,你相唔相信佢唔係凶手呀?

文:我從來都唔判斷果喎。我只係以律師身份來睇一件事啫。你應該明白,我律師嘅立場。

敏:係,站喺你哋律師嘅立場,淨係識得收談話費、律師費。喺法庭果度指東指西,打贏打輸你哋都無影響架,D錢一樣袋袋平安嘅!

文:舒小姐,我真係唔相信,呢D說話會出自一個受過教育嘅高級督察嘅口裡面。唔怪之得你會公報私仇,搵我嚟出氣啦,你唔覺得你咁做好過份嘅咩?

敏:過份?過份得過你,幫D人渣打官司,過份得過你包庇D殺人犯!

文:你唔好唔記得,我哋住喺法治之區,我哋呢個社會,任何嘢都講法律嘅!

敏:我哋咁辛苦拉個殺人犯番嚟,比你喺法庭上亂嗡幾句,就乜嘢罪都打甩晒。呢D唔係叫法律,係縱容佢哋犯罪!

文:你有足夠嘅證據咩?法律唔係等如你以為就可以,你都係警務人員,你都懂得法律,香港法律精神就係寧縱無枉!

敏:你唔好手指指呀!

文:你呈堂嘅証供有疑點、証據不足,你可以入人罪咩?

敏忍不住打了文肚子一搥:咁有無証據証明我打過你呀?無人證又驗唔到傷,唔等於我無打你呀……我已經好細力架啦!

你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊