米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 3119|回覆: 24

三餸一湯

[複製連結]

發表

1萬

管理員

瞓唔着~~~寫嚇睇完“三餸一湯”觀後感~~~

呢個周末檔期唔係咁滿~~呢排唔係咁紅,所以琴晚好早返屋企~~~有個朋友從南寧來,呢兩日住我度~~~
   “三餸一湯”呢個節目下載完個陣,我沖緊涼,朋友就先睇個視頻~~~突然之間朋友大笑過來擂洗手間嘅門,叫我快啲出來睇你~~~朋友話:快啲快啲,你老細拍薑啊~~~死啦,把刀玩得似小李飛刀咁~~佢真係不顧儀態啊~~~~~
我梗系莫名其妙啦~~~

拍薑喔~~~邊度係你呢種潮人做嘅嘢啊~~就算係,你咁鬼死貪靚嘅人,都唔會對住鏡頭做出咁嘅行為啦~~~~
     受左刺激,我都嘸心情沖涼~~重新睇呢個節目~~~真係睇到你拍薑個陣~~~~我真係唔知點形容我嘅心情~~~~米雪靚姐姐啊~~~你留啲你係明星嘅空間比我啦,就算係想象我都忍啦~~~我真係接受唔到你咁鄰家姐姐嘅款啊~~

仲有,你刮薑個速度、個手法、個.......唔知點形容~~天啊!我真係擔心你傷到自己!~~~咁大把菜刀響你手個度簡直就似水果刀,我都懷疑係你從香港屋企帶去星加坡,用得咁就手~~~

仲有刨個個馬鈴薯~~你真不愧係識功夫既~~~如果我唔知你咁忙,我都懷疑你日日響屋企密練刨馬鈴薯功夫~~独門既~~~~~

一路睇落來~~同朋友分析如果係其他女明星嘅表現~~~絕對係細聲細氣,攞刀都要深情款款,一定蘭花指~~~~~仲要把食材切得比花嬌美~~~~
     老細~~得閑你自己睇番,你切菜風風火火,手起刀落,根本唔管你切出乜嘢形狀~~~雖然~~~個啲最終係榨汁嘅,但係,你都要矜持少少啊~~~
     比如你放鹽~~~我朋友話,和佢阿媽嘅手勢一樣~~如果係其他女明星~~梗系小心翼翼,好似把鹽勺咬佢咁,好似撒啲鹽到食材度,食材會痛咁嘅表情,畫面十足美感定格~~
    老細你就大咧咧裸手揸起把鹽~~~額~~·俠女

你真係鬼死咁認真啊~~好認真咁煮餸~~隔離個對手時不時來你嘅位參觀,我朋友話點解你唔過佢位,增加出鏡率啊嘛~~~~你係咁愛戴表嘅人,知道煮餸個陣唔需要呢種道具~~點解我睇得咁認真~~~~因為我好中意你對手手上個塊表~~~哈哈
     最後講一句~~你擺鹵豆腐個陣,真係笑死我啲兩個~~~真係笑得上氣不接下氣~~~

你真係曵啦~~~你把豆腐擺成積木,玩抽積木咩??哈哈啊哈哈~~我都想象你啲吃豆腐個陣,係邊一個抽散個積木塔~~~哈哈啊哈哈

一直以來~~我都好忍受唔到你嘅鄰家姐姐款~~~我心目中,你就系星,最閃嘅超級星~~但每次你見親fans都係笑咪咪,鬼咁熱情,乜嘢要求你都好似唔會拒絕~~簡直比路人仲要親切~~~唔啱~~路人都比你有脾氣~~~

天啊,老細啊~~~你可唔可以唔咁親民啊~~~我只想每次見親你都仲有激動心跳嘅感覺,好想每次見親你都似第一次見咁~~忐忑、激動、欣喜、澎湃、激昂等等!
      個心仲要七上八下,感覺有個百厭鬼攞住把雞毛掃一下一下掃我嘅心咁!必須仲要百感交集!!必須要感動到講唔出話~~~~
       你要似女王出巡咁~~架勢十足~~~~就算係死,都要你賜!!!

好啦,雖然發左通牢騷,但你響我心目中嘅地位係唔會變嘅~~~雖然你煮嘅嘢都唔啱我胃口,但係你煮嘅我睇見都覺得餓~~破例出去揾早餐吃先~~然後返來瞓覺梦你~~~此刻~~幾想你架~~~唔知你依家起床沒?

永遠的愛!没有替代!感恩有你的日子!!

發表

版主

米雪起床了吧,不然就和你一样还没睡,我听到她说半夜三更做菜,就在想这做来当早餐也太早了吧~!
以后我撒盐也要这样撒~~ 但是这刀工,望尘莫及~那完全就已经不是菜刀了,耍的叫一个溜~不止切菜快准正,就连刮姜都溜的我怀疑自己眼花,秒杀的速度啊!她一定经常半夜三更做菜,刮姜、拍姜是必选动作~

看视频的时候,有想要流泪的冲动,想了好久不知道自己为什么会有这种特别的感觉。直到再看一遍的时候才发现是被米雪感动的,因为,从每一个细微处都能感受到她对生活的热爱~~

之前说看完这视频会饿 ,但是我比饿更多的感觉就是,想念~~我想米雪啊~~~~我想这个热爱生活的、无比可爱的、每次都给人感动的米雪啊~~~~~

發表

1萬

管理員

我的理解是:她只有半夜三更有時間~~~~~~哈哈啊哈哈哈

發表

版主

QQ
女皇在褪去戏服的生活中必然是个回归家庭的小女人,享受生活的小女人···
手起刀落一招一式都那么超生活化
其实做菜的过程是很享受的,如果再看到自己的家人一口口美美的吃下去···
那感觉,真是幸福到木法说啊,哇卡卡卡
想和做,中間隔著一片海....

發表

版主

米女皇半夜三更做菜,那神马时候是睡觉时间呢?

發表

中級會員

QQ
我還沒看呢~~ 好想看!!
姐姐真是在鍛煉我的粵語能力!!~~

严小姐,你怎能让我不爱你~
            Just You,Michelle~

發表

中級會員

楼主写的好好!!看的我又乐一遍。。。那把刀耍的真的是。。。还有问那个主持人:好看吧?主持人叔叔都被米雪小朋友逗乐了。说:你再说一遍。真素乐死我。这个女银真素又好看又能玩又能干。给我娶回家吧。。。

發表

1萬

管理員

老實說~~我覺得我把米雪當偶像是我很自豪的事情~~~

發表

版主

还下载中、、、至爱版主,你能不能写国语版的,老子看不懂
山是执著的,如同你对米雪的一如既往!你是执著的,如同我对你的爱慕与怀想!

發表

版主

哈哈哈哈哈,我还想要一个语音版的~~
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊