米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 1342|回覆: 14

《法網柔情》片斷4、5、6的文字版

[複製連結]

發表

認證同雪

片斷4:

警察局的大房內:

文:媽…媽…

文母:阿文,唔好離開我,唔好離開我呀…

敏:博文?!

敏的辦公室內:

敏:點解你要瞞住我呀?其實你阿媽一直都喺香港,你就話比我聽,你阿媽喺大陸。我以為結咗婚之後,兩夫妻有乜嘢都可以講、乜嘢都可以坦白嫁啦,點知唔係!

文:我唔係唔想講。自從阿爸死咗之後,我阿媽受咗好大刺激,而且精神仲有D問題添,佢一直對差人都有好大成見,仲好反感添!頭先你見到喺外面嘅情形嫁啦,佢一見到差人就發晒茅。

敏:無論點呀,我都係你太太嚟嫁!咁大件事,你都唔講比我聽,如果今晚唔係發生呢單案呀,你係咪諗住要瞞我成世呀?

文:結婚之前,我唔敢講,因為驚你接受唔到。結咗婚之後,我又怕你話我一直瞞住你

文:我阿媽最怕就係差人,你知你係當差嘅,我又怕你接受唔到我阿媽,我又怕我阿媽接受唔到你。

敏:果個係你阿媽嚟嫁,我點會接受唔到佢啫?唔通我會嫌棄佢咩?唉,你屋企發生呢件事,你唔話比我聽,我咪仲唔安樂。

敏打電話:阿基,你入嚟呀。

基:Madam,搵我呀?

敏,今晚單case,上頭點講?

基:上頭交帶落,一定要依法起訴佢哋!

文:咁可唔可以保釋佢哋呀?

基:傅小姐可以保釋,但係果位老太就唔可以保釋。

敏:即刻送去醫院檢查。

基:Yes Madam!

敏:如果你阿媽檢查過,證實精神真係有問題嘅,我諗會無事嘅,你唔好咁擔心!

文:對唔住!

薇:文哥,伯母呢?

文:去咗睇醫生,我同你辦好手續,我哋走。

酒吧內:

華:唔好再飲啦,我諗你老公唔係有心呃你嘅,算啦。

敏:好奇怪,係法律,上夫妻當一個人,但佢偏偏當我係外人。

華:咁又唔可以咁講,佢可能有佢嘅苦衷呢。咁唔係代表佢唔愛你。

敏:我從來咩嘢事都無瞞佢,乜都講比佢聽,點解佢為咗呢件事,乜都唔講比我聽!

華:但係如果你一早知道佢有個咁嘅阿媽,驚住你唔肯嫁佢呀!

敏:點會呀,我咁鍾意佢,唔通為咗呢作事我會離開佢,何況從來我都無介意佢有個咁嘅阿媽。

華:係啫,但係一般人未必接受到呀嘛!

敏:有乜嘢事我未見過,接受唔到?!

華:咁可能外間知道咗之後,驚住影響你事業都未定呢?

敏:咁就更加無理由,果個佢阿媽嚟嫁,佢收埋得幾耐啫?

敏:竟然唔話比我聽,我係佢太太嚟嫁…

華:敏呀,算數啦!你老公真係好鍾意你。而家你乜嘢都唔好諗,疊埋心水考升級試仲好啦,吓?!

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

認證同雪

片斷5:

華:喂,做乜鬼呀今日,心情好唔靚喎?嚟呀,飲啖水呀!又同你老公鬧交呀?

敏:係鬧我就好啦,最弊係唔瞅又唔睬呢,都唔知乜嘢態度!

華:佢仲為咗佢阿媽件事而嬲你?

敏:自從佢阿媽件事發生咗之後,一直都無睬過我。我想同佢傾偈呢,唔係兩句起就三句止,你知我果份人嫁啦,情願打我鬧我都好過D嘛,而家算點呀?

華:算啦,我都好明白你而家嘅心情,嗱,你多D開解吓佢,勸吓佢,或者氹吓佢就無事嫁啦,做番你老婆應該做嘅嘢就得嫁啦,知唔知呀?

敏:好,試吓啦!

華:係囉,唔好再乸埋口臉啦,再練過。

敏:仲撻你唔夠呀?

華:我讓你咋,嚟啦!

只願一生愛一人,因你是獨有http://blog.sina.com.cn/catherinayim

發表

中級會員

终于又看见WAIWAI的文字版了,谢谢!
最深的热爱!最初的感动!

發表

中級會員

片断六什么时候可以搞定?期待中!!!!
最深的热爱!最初的感动!

發表

認證同雪

以下是引用tomroc在2006-3-23 00:50:25的发言:
片断六什么时候可以搞定?期待中!!!!

盡快吧!!!

發表

認證同雪

片斷6:

姿:做人真係化,諗唔到你同阿文一對咁完美嘅配搭,都會搞成咁樣!

敏:唔好翳(意思是挖苦)我啦,如果完美就唔會有問題。

姿:唔一定嘅,呢個世界好多嘢都唔關自己事嫁啦,亦都唔受自己控制,咪一樣會發生喺自己身上。

姿:唔該,比多杯拔蘭地。

敏:姿呀,咪飲咁多啦。

姿:只有飲酒我先至可以忘記到唔開心嘅嘢,你都試吓!

敏:醉咗又點啫?醉咗之後事情一樣無變到。

姿:敏呀,老實話比我聽,你同阿文搞成咁,係咪因為我?

敏:唔好亂咁諗嘢,唔關你事嘅。

姿:咁究竟係乜嘢啫?

敏:我都唔清楚,或者我哋兩個真係唔夾。

姿:唔夾咪搞到佢夾囉。只要你話比自己聽:我一定要做得到,唔理人哋點睇自己,總之不擇手段,無話做唔到嘅。

敏:姿…姿呀!唔好諗D傻嘢呀!

姿:我無事呀!

敏:我送你返酒店啦。

姿:唔好啦,同我飲多陣啦,我都知你唔好開心嫁啦,但係飲咗酒之後,個人會開心好多,嚟呀!

發表

中級會員

so sad ! can't read...but I know this dialouge came

from what serie...if i'm not wrong this dialouge came

from "love between the legal web" am I right?

發表

認證同雪

以下是引用ame_m54在2006-3-29 23:04:22的发言:

so sad ! can't read...but I know this dialouge came

from what serie...if i'm not wrong this dialouge came

from "love between the legal web" am I right?

Yes, you're right!

發表

中級會員

法網柔情很好看的,我看过二次

發表

初級會員

Thanks for story waiwai

I like this series but I've seen this series only some part of them.

I want to see them all.

你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊