米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
樓主: ichu

尹佬病情告急, 大家為他祝福吧

[複製連結]

發表

認證同雪

「他很照顧明星足球隊」 樓南光心急想探尹佬
(星島)10月18日 星期六 06:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)近日有傳尹志強因癌病後遺症而須入住沙田    威爾斯親王醫院    接受治療。昨日樓南光以明星足球隊員身分出席「傷健同心迎奧運    計畫」之「和富足籃球賽」時,表示早在兩星期前已向米雪要求探望尹佬,但她指尹佬沒有大礙,所以令他一直無機會接觸到尹佬。

樓南光說:「尹佬近10年在明星足球隊十分照顧我們,有任何事情也是他帶頭去做。現在他身體有問題,我們做不到甚麼,也沒有探望他,可能尹佬習慣不會講自己的事給人家知,他只會帶歡樂帶給大家吧。」當得知尹佬還未出院的消息後,樓南光即說:「那我要主動些,問問可否探望他,因我認識一些朋友,可能有些儀器會對他有幫助,但也要米雪肯見我才可。」文、圖:鍾舜英

樓南光謂會主動再提出探望尹佬。

發表

認證同雪

擔任表演嘉賓的譚詠麟則表示很欣賞參賽歌《冰、火、雪》,他說:「我問作曲?個,佢話睇《色,戒》而有靈感,我未到呢個境界。(尹志強近況?)唔係出?院咩?畀人休息啦!」

發表

認證同雪

偉證實尹佬留院等做手術
【16:34】2008年10月21日

【on.cc專訊】 曾志偉證實尹志強(尹佬)目前仍在醫院接受治療,由於尚有一個小手術未決定是否要做,如果決定不做後就可出院,他希望外界給尹佬一點空間,而且不要騷擾米雪,因米雪既忙於探劇又要探病,實在好辛苦。

發表

認證同雪

志偉爆尹佬要做小手術
22/10/2008

尹 志 強 入 院 至 今 仍 然 留 醫 , 女 友 米 雪 對 他 不 離 不 棄 , 既 要 開 工 又 要 頻 撲 於 醫 院 , 曾志 偉 、 羅 家 英 談 及 尹 佬 的 病 況 時 , 志 偉 指 對 方 可 能 有 個 小 手 術 要 做 , 未 知 幾 時 出 院, 家 英 哥 則 大 讚 尹 佬 的 意 志 力 堅 強 !

前 晚 志 偉 、 家 英 哥 出 席 香 港 藝 人 高爾 夫 協 會 周 年 晚 會 , 不 少 藝 人 盛 裝 出 席 , 像 湯 盈 盈 、 陳 霽 平 等 , 志 偉 談 及 尹 佬 病 情時 說 : 「 佢 病 情 OK , 但 未 知 幾 時 出 院 , 仲 要 觀 察 睇 係 咪 要 做 多 一 個 小 手 術 , 如 果 唔 使 做 就 可 以 出 院 。 米 雪 唔 想 辛 苦 大 家 醫 院 等 , 因 為 佢 去 探 病 都 辛 苦 , 總 之 多 謝 大 家 關 心 。 」

家 英 哥 籲 體 諒 米 雪
家 英 哥 則 透 過 中 間 人 向 米 雪 打 聽 尹 佬 的 病 情 , 知他 仍 然 留 醫 。 據 他 所 知 尹 佬 入 院 關 乎 後 遺 症 , 可 能 當 年 治 療 之 時 , 殺 死 很 多 細 胞 ,令 身 體 變 得 虛 弱 , 有 可 能 會 有 併 發 症 : 「 聽 講 尹 佬 好 耐 之 前 已 經 食 唔 到 , 只 能 夠 講 唔 好 彩 , 不 過 佢 意 志 仍 然 好 堅 強 。 其 實 米 雪 都 好 煩 , 同 一 番 說 話 要 不 斷 對 唔 同 人 講 幾 次 , 希 望 各 界 畀 佢 靜 啦 ! 」

米 雪 為 照 顧 留 院 的 男 友 尹 佬 , 往 返 醫 院 疲 於 奔 命 。

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?註冊

x

發表

認證同雪

尹 佬 或 需 做 手 術
另 外 , 志 偉 前 晚 到 金 鐘 出 席 香 港 藝 人 高 爾 夫 協 會 拍 賣 晚 宴 , 問 到 好 友 尹 志 強 ( 尹 佬 ) 病 況 , 他 說 : 「 我  有 搵 人 向 米 雪 了 解 , 佢 未 出 院 , 可 能 要 做 個 小 手 術 , 如 果 唔 使 做 就 可 以 出 院 。 」 羅 家 英 則 表 示 未 有 打 電 話 向 米 雪 了 解 , 但 聽 聞 尹 佬 是 細 菌 感 染 , 因 此 醫 院 方 面 暫 不 准 其 他 人 探 訪 , 他 說 : 「 佢 唔 係 癌 症 , 係 後 遺 症 , 唔 係 併 發 症 , 但 亦 有 可 能 。 總 之 情 況 唔 係 咁 差 。 」

發表

認證同雪

尹志強仍留醫
另外,志偉前晚出席香港藝人高爾夫協會周年晚會,問到尹志強的病情,他說:「佢OK,仲有個小手術未決定做唔做,未知幾時出院,米雪希望大家唔好砜醫院等,佢去探病都辛苦,總之多謝各界關心。」同場的羅家英說:「我透過中間人向米雪打聽,尹佬未出院,但仲未可以探佢,佢唔係Cancer,係後遺症,可能之前治療碹時殺死畄好多細胞,身體好虛弱,聽講好耐之前佢已經食唔到禝。大家畀佢疉靜瑶啦!」

發表

認證同雪

羅家英﹕尹佬受細菌感染未出院          文章日期:2008年10月22日

【明報專訊】近期尹志強(尹佬)的病?令人憂心,有傳他病情再度惡化,雖早前阿倫稱尹佬已回家休養,但前晚曾志偉出席香港藝人高爾夫球協會周年晚會時,表示尹佬仍未出院,「我們問過米雪,知道尹佬情?OK,但要看是否要多做一個小手術,如果不用做就出院。」他又說要給米雪更多時間和空間。

羅家英表示間接又間接問到尹佬的病?,據知對方並非癌症復發,因20年前的醫療方法較落後,所以尹佬現在有的是後遺症,「他身體弱,現在有少少細菌感染,所以不可探他。」他說尹佬已在肚子開洞注射營養,已很久沒有進食。他說:「尹佬情?沒報道所說般壞,未知何時出院,希望大家不要煩米雪。」

發表

認證同雪

尹志強或要做小手術

對好友尹志強的病況,前晚出席高球慈善晚宴時,志偉說:「我懐有兩個核心朋友負責聯絡米雪,之後同我懐溝通,咁有媒體問到我懐會識答,我懐唔想咁多媒體去醫院等,搞到米雪探病都好辛苦!(預計佢幾時可以出院?)佢依家觀察緊要唔要做一個小手術,如果要的話就冇咁快,唔使就可能好快畀佢出院。」

發表

認證同雪

尹佬需再動手術

另外,志偉前晚以「名譽會長」身分出席《高藝會周年晚會2008》活動,提到好友尹志強的近況,志偉說:「尹佬還在醫院,他不是癌症復發或併發症。因 20多年的醫學不算昌明,是經過治療後的後遺症。」志偉透露尹佬正考慮是否要接受多一個小手術,而他的健康情況更絕不是報道般差。談到有否探望尹志強,志偉說:「事實上探望他都不太方便,我們都會經米雪才知道他的情況,再轉告其他關心他的朋友。」

此外,家英哥更希望傳媒給米雪及尹志強多點空間,因長期守候在醫院大樓下,實在令有心探望他的人,帶來很大的不方便。

發表

認證同雪

關心尹志強病況

談到好友尹志強的病況,志偉表示狀況不錯,大家為免構成過於騷擾,都是由幾位好友向米雪聽取尹佬的情況再向大家報告,他所知米雪也不想傳媒苦候,會太辛苦,能配合到的也會讓大家知道,而目前尹佬尚未出院,要聽從醫生指示是否要再動一個小手術。又有指金至尊公司出現問題停了贊助無線台慶的獎項,志偉認為得獎的人也不是志在獎項是否黃金製造,像金像獎、金馬獎的獎項一向也不是真金鑄造,所以是沒所謂的。
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊