米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
樓主: flora

2018-05-28 「港劇如何再創高峯?」專業講座

[複製連結]

發表

版主

hkdi.peec【 愛港劇 • 愛香港 】

陳寶華 X HKDI 「港劇如何再創高峯」分享會非常成功!感謝寶華姐的豐富經驗分享,以及一眾令人驚喜的實力派演員及著名導演互動,將場內氣氛推上高峰。
發揮了香港的專業精神,讓港劇再創高峰!

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?註冊

x

發表

版主

H-E-J-N-O-M <=> 芒姐再現
Like This Page · Yesterday ·

喂,估唔到 #陳寶華 呢個talk幾好聽喎⋯本來放工好鬼趕諗住唔去,好彩最尾都碌咗去,否則真係走寶!仲要有咁多嘉賓,又 #黃浩然、又 #洪永城、又 #唐文龍、又 #米雪、又 #麥當傑⋯巧星光熠熠!同埋寶華姐講嘢原來幾好笑,難怪佢可以寫到咁多經典劇!

x

發表

版主

思想。隨筆
22 hrs ·
不枉自己今日專心工作兼超級罕有地準時收工,趕過去 Hong Kong Design Institute.PEEC 出席今晚(5月28日)舉行的《港劇如何再創高峯?》講座。不僅有金牌編劇陳寶華小姐(寶華姐)主講,還有不少嘉賓出席: 包括 米雪 Michelle Yim 姐姐(自己與家母偶像)、洪永城Tony的地球、唐文龍 Michael Tong、黃浩然 Raymond Wong及著名導演麥當傑。
除了講以前和現今的港劇情況,亦有講到米雪姐姐為了演好古裝做唔少功課、為何當時只得20歲的麥當傑可以做導演、唐文龍、黃浩然和洪永城如何入電視圈拍劇等等。最後答問環節解答了不少出席人士的問題,自己亦有幸被抽中由寶華姐解答問題。
由於處理資料和筆錄需時,將稍後時間才刊出有關講座精要,不便之處請多多包涵及見諒。
又,明晚又要瘋狂加班呀!

x

發表

版主

唐文龍、米雪

x

發表

版主

方以文 睇電視喇喂Like Page

[陳寶華][港劇如何再創高峰?] 今晚 Hong Kong Design Institute.PEEC舉辦咗一個由叫做《港劇如何再創高峰?》嘅講座,由金牌編劇陳寶華主講,仲有麥當傑、米雪、唐文龍、黃浩然、洪永城做嘉賓一齊上台chit-chat,講真嘉賓嘅崗位唔同,所以分享嘅範疇比較分散。不過都有嘢袋落袋。去到發問環節,有位影視blogger提問,問寶華姐港劇對比起其他地方作品題材比較單元嘅原因。
寶華姐話:「我相信好多人都有好多concept係好嘅,但係你要去同投資者講,投資者buy,係好少。未必係你個concept唔好,而係個巿道、rating嘅壓力、資金嘅壓力,胎死腹中嘅大有人在。所以我成日都講要天時、地利、人和,聽完你條橋,畀唔畀你過,可能你係個講橋好叻嘅人,但你說唔說服到人投資畀你,重要係命運。」寶華姐以1990年嘅經典作品《我本善良》為例。

「好高收視、到依家喺內地佢哋都好鍾意嘅《我本善良》,當年係一線之差,就畀人槍斃咗。如果你有睇過我嘅訪問,係最後尾叫我出嗰房嘅時候,李沛權行入嚟,問邊個今日賣橋。」李沛權係時任無綫製作部總監,佢行入嚟問條橋唔好咩?有人就話條橋好偏鋒。「李沛權就問有幾偏鋒呀,講嚟聽吓,畀五分鐘我。我用五分鐘,我唔理李兆華(按:《我本善良》監製)拉住我衫尾走。唔識驚呀,得28歲,好快話畀佢知係一個咩嘅戲。之後李沛權,我唔知當佢係識得聽定係腎上腺高咗,話幾好呀呢條橋,好過淨係寫小子成長,然後佢講咗一句說話,好有皇者風範。」

寶華姐記得李沛權話:「我哋係TVB,係全東南亞最大嘅電視台,我哋有足夠嘅原因去試新嘢,我哋有足夠嘅本錢去畀佢試,支持佢啦。」不過有人話當時嘅寶華姐仲好新。「跟住佢就話,搵啲人跟下囉。佢就行咗出去。當時我就覺得,嘩好有型呀做高層。但我亦都提我自己,他朝我做高層嘅時候,我聽橋嘅時候,我放佢一條路,我封佢又係一條路。我相信有好多人封咗一啲好嘅戲,亦都有好多老闆去投資好嘅戲,形成咗好多嘅嘢,但依家我覺得,如果我哋幫老闆賺錢,我哋應該仲有好多好嘅作品。」

咁點先係一個好嘅編劇呢?寶華姐有以下見解:「影視製作係teamwork,係對好多人交待。你能夠成為一個值錢嘅從業員,你一定要對老闆嘅投資係有保障,演員將前途投資畀你,你要保佢哋投資落嚟係攞到好戲,對於佢嘅名聲係有所提高。對於觀眾,要話畀佢知,係值得嘥時間去睇嘅。我覺得咁樣先至為之一個好嘅作品。」作為觀眾聽到呢度好感動。

補充:《我本善良》係講黑社會頭目齊喬正(曾江 飾)養大咗警察蔣定邦(羅樂林 飾)個仔齊浩南(溫兆倫 飾),齊浩南長大咗就想殺咗蔣定邦保護個齊喬正,到最後尾先至去做佢認為善良嗰一面。

x

發表

版主

■陳寶華(右三)獲洪永城、米雪、唐文龍、黃浩然、導演麥當傑等現身支持。
香港文匯報訊(記者 李思穎)最近回流香港接拍無綫劇集《多功能老婆》的金牌編劇陳寶華,前晚在香港知專設計學院舉行「港劇如何再創高峰?」的講座會,獲得洪永城、米雪、唐文龍、黃浩然、導演麥當傑等現身支持。

北上發展多年的寶華姐大讚港劇的專業性和浪漫性乃無人可比,對於港劇漸被韓劇和內地劇集超越,寶華姐稱是得到自己政府的支持,再者香港編劇人才大減,現在很多年輕人只懂運用Whatsapp溝通,形成文字功力退步,說話變得含糊不清,最大問題是港人不像內地和韓國般熱愛本地文化,總不能帶頭唱衰,大家齊心很重要。

唐文龍有段時間毅然北上發展,他大嘆當時要經歷無人脈、無背景、無單位,曾經說過給予自己3年時間要接到劇拍,奈何未能如願,笑言要去寶華姐屋企黐飲花膠湯!麥當傑亦有分享拍攝《停不了的愛》在旺角追殺劉德華的大場面,他回味當時動用7部攝影機,28個鏡頭,更要同華仔在深夜時間綵排先迅速完成。

寶華姐透露在內地工作時試過被拖數,幸而她有積蓄可捱過這些日子,問她會否多接港劇?她謂:「要視乎《多功能老婆》的反應和內地工作能否放下,為了拍《多》劇已延遲了兩個內地劇本。」今次回來拍攝,寶華姐大嘆租用實景場地的費用昂貴,有些租一小時要3千元,單日要5萬元,所以拍攝時要很精準。

洪永城在台上自爆由主持轉做演員,接拍的第一部劇《單變雙城》,因壓力太大,出現禿頭現象,幸得髮型師的生髮水補救,令情況有所改善,他笑言:「拍攝《多》劇時經常被寶華姐窒,做了她的『出氣袋』。」寶華姐即笑說:「比起珊姐(余詠珊),我算得咩呀?」繼而大讚洪永城是無綫唯一有戲感及節奏感的演員,口才又好,洪便「回禮」指《多》劇是加入無綫拍劇,遇上最好的劇本,一隻字對白都不敢改,十分搞笑。
http://paper.wenweipo.com/2018/05/30/EN1805300004.htm

x

發表

版主

x

發表

版主

x

發表

版主

x

發表

版主

【馮仁昭四圍超】選角及配音致命傷
陳寶華狠批《衛斯理》雙輸

■陳寶華前晚去演講,搵埋洪永城、黃浩然同唐文龍等嚟撐場。

曾創作《我本善良》、《真情》、《再見亦是老婆》、《妙手仁心2》同《十月初五的月光》等港劇嘅金牌編劇陳寶華,最近回巢無綫以總監製及總編審身份創作電視劇《多功能老婆》,連楊千嬅都因為佢答應重返無綫拍劇。而陳寶華前晚就喺將軍澳香港知專設計學院出席「港劇如何再創高峯?」主題講座,唐文龍、米雪、黃浩然、洪永城同麥當傑導演都有到場支持。不過成晚嘅內容就一味讚港劇喺內地點受歡迎,唔係好貼題。

■《冒險王衛斯理之支離人》喺內地俾網民勁插。劇照
■《冒險王衛斯理之支離人》喺內地俾網民勁插。劇照
洪永城受壓脫髮
陳寶華話內地劇近年冒起得好快,但佢認為內地作品欠缺專業性,佢又彈王晶搞嘅網劇《冒險王衛斯理之支離人》:「個古仔好好,但係啲女演員我都唔識,用配音變得冇戲,所以我覺得麻麻哋。」麥當傑就覺得劇本同演員都好,但最大件事係CG特效出咗問題。
跟住陳寶華又話睇好洪永城,大讚佢有喜感同節奏感。而洪永城之後接受訪問,講到甩頭髮問題,佢笑笑口講:「咪M字額嗰時,適應咗之後,知道點減壓,冇睇醫生,只係問髮型師意見。」
撰文:馮仁昭  https://hk.entertainment.appleda ... e/20180530/20405153

x
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊