米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 3206|回覆: 27

2017-02-14《溏心風暴3》新聞發佈會

[複製連結]

發表

版主

Jolly的今日星蹤
今天 18:44 來自微博 weibo.com
日期: 14/2/2017
活動: 《溏心風暴3》新聞發佈會
嘉賓: #夏雨#、#李司棋#、#米雪#、#關菊英#、#王浩信#、#黃翠如#、#岑麗香#、#陳敏之#、#唐文龍#、#苗可秀#、#阮兆祥#、#蔣志光#、#李國麟#、#李成昌#、#莊思敏#、#吳家樂#、#胡琳#、#梁舜燕#、#陳智燊#、#韓馬利#、#杜之克#、#劉家豪#、#梅小青#、#徐遇安#、#岑國榮#、#梁敏華#、#譚永賢#。
時間: 12:30
地點: 將軍澳工業村駿才街77號電視廣播城四廠

發表

版主

無綫新劇《溏心風暴3》一眾演員齊齊出席記者會。(黃國立攝)
總監製劉家豪(中)與李司棋及夏雨一同宣傳新劇,他表示劇中人物角色錯綜關係的情節是必須的。(黃國立攝) 總監製劉家豪(中)與李司棋及夏雨一同宣傳新劇,他表示劇中人物角色錯綜關係的情節是必須的。(黃國立攝)
《溏心》系列一向都係本土爭產劇代表,總監製劉家豪表示,錯綜關係的情節是必須的:「大家都知道《溏心風暴》系列有啲咩元素,鬧交、爭奪都依然會存在。不過當然會有新元素嘅,就等大家睇下係咩啦。」《溏心風暴》一直以來都超多金句,總監劉家豪就話:「今次唔止金句,為咗更加貼地,司棋姐同夏雨哥都會講下而家後生會講嘅潮語,等大家都有共鳴。」
https://www.hk01.com/%E5%A8%9B%E ... %E5%85%B1%E5%97%9A-

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?註冊

x

發表

版主

黃浩信拍《溏心風暴3》預被米雪狂摑:一定要破21巴紀錄!

另一邊廂,新加盟《溏心》系列的王浩信就話自己好chur,因為拍完《踩過界》,馬上就要拍《溏心3》,不過他直言有夏雨及李司棋做阿爸阿媽,覺得好榮幸,仲話:「知道佢哋係咁爆金句,真係好期待。」

而《溏心3》又係勾心鬥角,鬧交戲多,王浩信又擔唔擔今次又被人怒摑?他說:「暫時睇劇本又冇呢個需要住,但如果有我又唔擔心。」萬一真係有,王浩信就估最大機會被米雪姐摑:「之前都畀心姐(謝雪心)佢哋摑,如果畀米雪姐摑都開心嘅,我嘅集郵方式都比較特別。(想唔想破埋21巴紀錄?)一定要破埋紀錄!」

王浩信笑言如果要被摑都冇問題。(黃國立攝) 王浩信笑言如果要被摑都冇問題。(黃國立攝)
https://www.hk01.com/%E5%A8%9B%E ... amp;gid=1&pid=2

x

發表

版主

《溏心風暴3》當然有夏雨、米雪、李司棋、關菊英啦,今次背景係茶餐廳,會唔會互潑奶茶鬧交呢?(黃國立攝)

TVB重頭劇《溏心風暴3》的劇集人馬今日終於登場。過去兩輯就講海味同月餅,咁今輯又講乜呢?原來以港式茶餐廳,劇中台柱夏雨沖港式奶茶起家。而記者會上,見到佈景板所示,由著名兼上市食肆翠華茶餐廳全力贊助,會上亦大派品牌奶茶及奶油豬,令人聯想到時睇劇會有幾個包在左近,硬性推銷翠華奶茶。

劉家豪出名計數,今次揾到翠華贊助,加上又有夏雨、司棋姐回歸,想輸都難。(黃國立攝)
問到《溏心3》總監製劉家豪,故事取材會否與翠華有關,他連聲否認:「當然唔會啦,上次《家好月圓》個時都有餅家贊助,但故事都唔關事㗎。咁啱係有茶餐廳贊助啫。」總監講到,新劇的茶餐廳名字叫「家昌茶餐廳」,寓意家和萬事興,但夏雨一家以「港式茶餐廳」起家,既然有sponsor,到時又會否有贊助商植入式推銷先?總監話:「咁就當然唔會啦,亦唔會hard sell奶油豬嘅。」總監講到,除咗有港式milk tea,另外一家人鍾意English Tea

x

發表

版主

藝人夏雨及李司棋出席無綫新劇《溏心風暴3》記者會,二人透露劇集會承接上兩輯的傳統,金句百出,夏雨表示司棋的角色「火姐」相當火爆。司棋則大讚劇本好,能夠有《溏心》的風格得來又有新故事,至於會否擔心拍攝時間過長?二人謂劇本支線多,故不會太辛苦,司棋姐笑謂:「多啲仔女談情說愛,咁我哋咪得閒啲囉!」

談到今次以新演員為主,兩位前輩直言不擔心「磨戲」,夏雨說:「千挑百選嘅,之前就兩集都有好多新演員,拍完就變天王巨星啦!」司棋亦指當年陳法拉拍《家好月圓》時是新人,當年更向她大呻不懂拍喊戲,最終亦成功!
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0214_00862_001.html

x

發表

版主

魔方全媒
今天 14:31來自Android客户端
[Part1] 電視劇#溏心风暴3#記者會,以劇中人物關係介紹各人劇中角色。出席演員包括@夏雨HK #李司棋#@米雪LV @王浩信 #關菊英#@唐文龍Michael @陈敏之 @岑麗香香 @黃翠如fishwong @Nora苗可秀 @阮兆祥 @李国麟微博 @胡琳BiancaWu @莊思敏 #蔣志光#@JasonChan陳智燊 @吳家樂 等。 ​​​​

http://www.weibo.com/moreforms?f ... 1#_rnd1487066993165

x

發表

版主

http://www.weibo.com/moreforms?f ... 1#_rnd1487066993165
魔方全媒
今天 14:31來自Android客户端
[Part2] 電視劇#溏心风暴3#記者會,以劇中人物關係介紹各人劇中角色。出席演員包括@夏雨HK #李司棋#@米雪LV @王浩信 #關菊英#@唐文龍Michael @陈敏之 @岑麗香香 @黃翠如fishwong @Nora苗可秀 @阮兆祥 @李国麟微博 @胡琳BiancaWu @莊思敏 #蔣志光#@JasonChan陳智燊 @吳家樂 等。 ​​​​

x

發表

版主

■無綫新劇《溏心風暴3》舉行記者會。
香港文匯報訊(記者 梁靜儀)夏雨、李司棋、米雪、關菊英、王浩信、岑麗香、黃翠如及陳敏之等,昨日出席無綫新劇《溏心風暴3》記者會,劇集由無綫及企鵝影視聯合出品,劉家豪擔任總監製。夏雨透露今次會繼續大拋金句,他又爆司棋姐劇中的「火姐」角色十分火爆。

夏雨透露今次會承接上兩輯的傳統,會大拋金句,他又爆司棋姐劇中的「火姐」角色十分火爆。問到可會擔心拍攝時間太長?夏雨說︰「劇中好多唔同支線,相信唔會太辛苦。」司棋姐則笑說:「多啲仔女談戀愛,我哋咪可以得閒啲。」談到以新演員為主,二人就稱不擔心會「磨戲」,夏雨說:「後生演員都係經過千挑百選,之前兩集都有好多演員,拍完個個都變咗天王巨星。」司棋姐指當年陳法拉拍《家好月圓》時也是新人,更向她大呻不懂拍喊戲,最終都成功。

人妻岑麗香與王浩信在劇中飾演情侶,她透露二人是2017年版的羅密歐與茱麗葉,因家族問題相愛但不能去愛,稍後並會到葡萄牙拍外景。問到與王浩信可有親熱戲?香香說:「未知,(老公讓你拍親熱戲?)無傾過,都係工作,作為人妻要尊重佢,如果拍親吻戲會講一聲,我都寧願佢在我口中知道先。」香香又謂之前在加拿大生活時,都有睇過上兩輯《溏心風暴》, 能夠有份參與經典劇集,感到很榮幸,心情亦很緊張,會好好珍惜機會。

翠如遊戲機贈男友

黃翠如表示劇中會飾演黃宗澤的好兄弟,就算她穿上背心短褲,對方仍無動於衷。翠如自嘲可能自己沒女性魅力的形象太過深入民心。由於之前兩輯收視好,翠如坦言今次演出的前輩屬好戲之人,故感到很大壓力。翠如笑指不擔心話過今年想結婚的男友蕭正楠會有「大驚喜」給自己,因為蕭正楠要開工。笑問蕭正楠收工後可能漏夜拉她去教堂?翠如BB笑說:「唔會啦﹗我買咗部遊戲機送畀佢,但我見到佢雙眼放閃就有啲後悔,因為要同佢一齊打,我就未收到佢送畀我嘅禮物。」

她又笑謂不會煎心形牛扒給男友,因自己廚藝麻麻。

敏之與唐文龍有床戲

已為人母的敏之,產後首次拍劇,她透露在劇中會與唐文龍有床戲。敏之坦言擔心開工時不捨得兒子,但都要學識放手,兒子會交由家人照顧。餵人奶的她又謂會趁工作空檔泵奶,然後由司機送回家,幸好屋企與公司鄰近,希望餵兒子食人奶到半歲。昨日情人節,敏之透露已收到老公送的禮物,是同BB有關的擺設,至於她生了個BB就已是最好的情人節禮物。

http://paper.wenweipo.com/2017/02/15/EN1702150018.htm

x

發表

版主

https://www.am730.com.hk/news/%E ... F%AB%E6%85%98-65751
夏雨、李司棋、關菊英(菊姐)、米雪及黃翠如等,昨日出席《溏心風暴3》開鏡儀式。提到翠如男友蕭正楠承諾情人節向她求婚,她即說情人節要開工,還要對著苗僑偉度過,真的辛苦了她。

米雪稱,很開心《溏心》又再開拍,可以與一班老友相聚。
《溏心風暴3》加入黃翠如、王浩信和岑麗香等新成員,他們均表示能參與經典劇集壓力很大,但希望能化壓力為動力,劇中黃翠如演黃宗澤的「好兄弟」,她自嘲說:「我冇咩女人味,所以現實都有好多『好兄弟』,好似洪永城咁。」提到其男友蕭正楠表示會在情人節向她求婚,黃翠如即說:「佢講笑咋,你要我點答,今年仲要同苗僑偉響工作中過情人節。」

李司棋讚夏雨沖奶茶手藝唔錯
夏雨、李司棋、關菊英及米雪等《溏心》元老表示,每年都會相聚,很開心終於有第三輯,讓一眾老友再合作,提到夏雨在劇中演一位奶茶高手,司棋姐笑說:「開拍後有試過夏雨手藝,真係好飲,我見過佢響化妝間練習沖奶茶,所以對佢沖茶手藝好有信心。」

x

發表

版主

訪客,如果你要檢視本文章隱藏內容請回覆

x
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊