米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 1332|回覆: 5

視后專題:米雪洗腦慈禧奪位

[複製連結]

發表

1萬

管理員

【萬千星輝頒獎典禮之從容不迫】無綫頒獎禮,不過是一場遊戲,所謂普選出來的視后,也可能是交換合約的籌碼。真正的視后,根本不需要獎項來肯定自己。米雪今年再憑劇集《大太監》演慈禧一角而成為視后大熱,但她對得獎毫不在乎,只渴望與一班合拍演員做一台好戲。事實上,N年前米雪演過慈禧,但她砍掉重練,重新閱讀劇本及歷史鑽研角色,時至今日,有幾多女星能認真至此?
撰文:何慧斯

米雪明白拍戲就是要娛人娛己,自己過足癮,又可娛樂觀眾。攝影:林德雄

在08年憑《溏心風暴之家好月圓》贏得無綫視后的米雪,今年再憑《大太監》成為視后熱門人選,日前她接受訪問,問到得獎信心,她笑說:「我又冇諗,對我嚟講,拍到呢個劇本已經好感恩,但你話如果有開唔開心,梗係開心啦,係錦上添花,好似中**邊有人嫌多。」

再度在《大太監》與祥仔合作,米雪大讚可以安心交戲。劇照

觀眾口碑最重要米雪續說:「我覺得最緊要係觀眾鍾意睇,拍戲係娛人娛己,最好梗係自己過足癮,但又可以娛樂觀眾。我明白未必人人係咁諗,如果佢哋真係付出過,有畀心機當然想考第一,佢哋有呢個諗法唔係錯,起碼畀自己有一個希望同推動力,只不過係我哋做咗咁多年人,追求嘅已經唔係獎項,反而係一個好劇本。」正如米雪所言,《大太監》的慈禧的確是她近年最愛的角色,她說:「嗰陣仲喺內地開緊另一套劇,當我收到劇本已經不停讀,我讀嘅對白有好多文言文同四字詞語,就算唔瞓覺都要讀咗佢,我仲畀個時間表自己,睇劇本見到大場面就mark住佢,好似讀書考試咁做定功課,起碼背咗有印象,開工前再溫番佢。劇本真係寫得靚,實際生活真係用唔到,所以咪辛苦啲囉。」
事實上米雪今次並非第一次做慈禧,在80年代,她已在亞視劇集中扮演過,她說:「嗰陣時已經好鍾意,衫同服裝已經好唔同,加上又係好耐之前嘅事,所以可以洗晒腦,重新去做。今次監製(羅永賢)好用心去做,佢連去橫店都做好晒功課,我哋一開工佢就落手落腳做。」
最令米雪感動的,當然是一眾演員的齊心,她說:「我好鍾意人多,同佢哋一齊拍戲嗰幾個月真係好開心,未試過拍劇係咁齊心合力做,互相幫助,遇到啲唔識嘅字,又會幫手查字典同執妝,我唔係淨係enjoy自己讀,仲有同旁邊嘅人好合拍,我哋收工成日會一齊食飯講戲,唔介意邊個多邊個少。」她口中所指的旁邊人,當然是飾演李連英的黎耀祥,她說:「我哋以前合作過,但對手戲唔多,真係合作係今次,唔只祥仔,仲有陳國邦同曹永廉都好好戲,我最鍾意祥仔係好低調嘅人,畀你一個好舒服嘅感覺,佢知道自己做緊啲乜嘢,唔會騷擾人,同佢做嘢大家都安心交戲,係一個知情識趣嘅人。」

米雪早於08年已憑《溏心風暴之家好月圓》一嚐視后滋味。

學慈禧待人處事談到拍《大太監》得着,米雪坦言:「今次拍咗部好戲,一班演員又好融洽,可以話完全冇壓力,如果有壓力就唔會接,一定唔會做,做戲咁多年唯一畀壓力自己,只係讀對白,慈禧太后嗰種專橫跋扈好難用喺呢個社會,我反而學咗佢嘅待人處事,佢好細心去處理每一件事。拍劇最開心係收工同同事一齊食飯,有時我哋未必有時間研究新事物,惟有靠新演員去講解,學到好多嘢。」
萬千星輝頒獎典禮:最佳女主角提名名單米雪《大太監》
楊怡《名媛望族》
胡杏兒《怒火街頭2》
徐子珊《雷霆掃毒》
佘詩曼《天與地》
陳法拉《東西宮略》
汪明荃《巴不得媽媽…》
鍾嘉欣《護花危情》
陳茵媺《天梯》
周麗淇《我的如意狼君》

在圈中打滾多年的米雪,坦言獎項就如**不會嫌多。
向任何人提到米雪,即時聯想到她儼如鐵人般的體力,在密集式工作下,仍精神奕奕,她笑說:「咪要檢點,乖啲囉,呢行個個都唔夠瞓,問題係爭取時間瞓,我知自己唔夠時間,乜都分期去做,你要識得呢樣嘢,唔畀自己喺一個緊張狀態,但我都怕自己記唔到啲對白,惟有將勤補拙。」
米雪續說:「我開頭係死頂,頂吓頂吓,樣樣嘢咪變咗習慣,我覺得做人係要成日去見識,見識多心態咪唔同,我都係常人,摑我一巴一定會痛,事情發生喺你身上,一定會有一個即時反應,但係又如何呢?事情已經嚟,你傷心又或者真係嬲,發洩咗都要處理跟住嘅事。人要生存,你仲要繼續落去,只有好好地面對,或者睇得多見得多,知道冇話冇咗邊個唔得。」
經常做義工的米雪更說:「其實無論係佛教同基督教嘅嘢我都成日去聽,又成日做義工,只係想將啲好嘢儲起,當有事發生後,咪將呢啲經驗變做錦囊,提自己唔好學人哋咁樣處理,要聰明啲去做。我覺得拍戲都係一個人生經歷,戲裏面都係寫緊你嘅經歷,教緊你嘅人生。」

來源:http://www.ihktv.com

本主題中包含更多資源 (圖片、附件...)

你需要 登入 才可以下載或檢視,沒有帳號?註冊

x
永遠的愛!没有替代!感恩有你的日子!!

發表

1萬

管理員

情源惠雪

由她一演慈禧,使我喜歡上慈禧

青山本不老,为雪白头,绿水原无忧,因风皱脸

發表

中級會員

祝愿女王凭借慈禧一角再夺TVB视后大奖。

發表

版主

有合约交换,今年视后我们小范围庆祝好了
山是执著的,如同你对米雪的一如既往!你是执著的,如同我对你的爱慕与怀想!

發表

中級會員

女王得视后了,到时我报个名给女王庆祝

發表

中級會員

本来很厌恶慈禧,不过看了以后再那种局势下,任何一个皇帝复活也改变不了当时的境况了
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊