米記雪韻

:::米雪 米記雪韻 — 米雪專屬論壇:::

取回密碼
QQ登錄

衹需一步,快速開始

搜尋
檢視: 1175|回覆: 11

2010-08-08 東方日報"女人最痛"專訪

[複製連結]

發表

管理員

中女雪恥:要爭氣!

人生每個階段都浮現不同問題,「中女」亦然。已屆「中女」之齡的張可頤、滕麗名、江美儀與米雪四美聚首一堂,
齊為「中女」解謎,可頤妙論「敗犬」一詞,米雪智談「中年雙失」,滕麗名認同江美儀之言,做第三者就攞苦嚟辛!

阿滕與美儀發現有好用化妝品,會互相送贈;可頤與米雪在訪問後雞啄唔斷,感情好到不得了。

名= 滕麗名儀= 江美儀雪= 米雪頤= 張可頤

問題一:
「中女」謎團之一「整容」!女人再靚,都敵不過歲月,整容彷彿成為女人不想變老變醜的「救星」,四美點睇整容?

名:如果個樣唔好睇到會令自己有心理障礙,我覺得未嘗不可,但要小心上癮,因為整開會一路整落去,其實女人有自信,都已經係一種美。可以嘅話最好唔好,其實女人內涵好重要,如果一個人講嘢淡而無味、無內容嘅話,再靚都無用。

雪:但我覺得若果一個人自信不足,整少少可以靚好多,我會鼓勵。

儀:我整過架……(眾人:嚇?)棚牙,好多謝屋企人,喺我十三歲嗰陣同我箍牙,我之前哨牙哨到合唔埋個嘴,箍咗之後,除咗棚牙整齊番,連帶個鼻都挺埋,靚咗好多,但我都有付出,當時剝咗四隻牙,痛足三年。

名:我細個原本都想箍牙,但剝咗四隻牙之後,醫生話我因為牙太薄,唔箍得。

頤:美儀以前同依家分別咁大,都想睇下啲相;整容我覺得有需要,可以令外觀順眼啲嘅話,我都唔反對,但一定唔好整得太過分,追住嚟整,要識得滿足。

張可頤
問題二:
香港不少女性擁有自己事業,經濟獨立,但到了中年卻仍然單身,難免會惹來一些閒言閒語,日本更用上了「敗犬」二字來形容……

雪:咩人都會有敵對,唔鍾意你嘅話,大把閒話同花名講,無需要放喺心。

頤:把口生喺人哋到,唔理得咁多!

雪:「敗犬」都係一個代號啫。

儀:我覺得我中年單身又關人咩事呢?自己開心咪得囉,女人靚唔靚唔係重點,最緊要有自信,有自信就會有光彩,呢樣嘢無人畀到你。

頤:其實「敗犬」呢兩個字,係咪一啲自大又自卑嘅男人想出嚟o架?

眾人:Yeah!

儀:等啲自卑嘅男人感覺好過啲,哈哈。

雪:係囉,點解唔可以用啲靚啲嘅名呢? !

名:例如「女優」,都幾好吖!

儀:「優女」好啲!

雪:優女好似憂女咁,「女優」喺中國字面解優秀女性嘛。

江美儀
問題三:
女人為事業衝、衝、衝,到了某個年紀就會發現一啲尷尬狀況:身邊的未婚男人看不上眼,好男人又全已婚,想放下事業談戀愛?卻又可能會不自覺愛上已婚男。若這情況發生在她們身上,又會怎面對?

儀:鍾意人唔一定要講,暗戀得唔得呀?講出嚟,咪即係拆散人哋,遠角度咁去欣賞下,都幾好吖!永遠得唔到嘅嘢係最靚,一埋身睇就唔得架嘞,可能係千瘡百孔架,做第三者真係攞苦嚟辛!

頤:我係一個怕麻煩嘅人,鍾意生活簡單一啲,唔想去處理一啲複雜嘅問題,若果真係好鍾意嗰個結咗婚嘅人,咪靜靜咁欣賞佢囉,唔會有行動,因為有行動嘅話,又唔知會出現啲乜嘢問題,唔值得,若果兩個人真係有緣分嘅話,人哋都唔會結咗婚啦,何必勉強!

名:我好認同美儀同可頤嘅講法,靚嘅嘢,都唔可以樣樣擁有啦!

米雪
問題四:
人到中年,最害怕的是甚麼?劇中米雪飾演之角色汪海鯨失業兼失婚,若她們不幸「中年雙失」,又會點面對?

名:我好認同美儀同可頤嘅講法,靚嘅嘢,都唔可以樣樣擁有啦!

儀:做人最緊要唔好依賴任何人,就算父母都唔可以,始終父母都會有離開嘅一日,所以,自己照顧到自己最重要,就算中年雙失,都可以勇敢面對。

頤:事業等於經濟,經濟等於獨立,獨立等於自由,人生有起有落,一定要未雨綢繆,咁先唔會怕變化。

儀:仲有若果依家身居要職嘅人,要有「返到轉頭」嘅準備,就算咩都無曬,都可以去做收銀、做企堂,唔好有過往風光嘅包袱,無嘢係永恆架。

名:就算嫁咗人,都千祈唔好同時代脫節,唔可以完全依賴一個人,否則嗰個人一離開你,就會好似世界末日咁,結咗婚都要保持自己的朋友圈子,張可頤好多年前已經成日同我講:錫自己、爭氣呀!

鼓勵女人站起來
雪:其實我哋講咁多,都係鼓勵一啲遇到咁嘅情況嘅人,面對困境點樣去重新站起,首先要重整自己嘅心理,記住後面仲有得追,立即識番多啲朋友、睇多啲新聞、同社會同步,努力儲錢,未雨綢繆,花無百日香,仲要學一個豁達嘅心態,將啲唔好嘅事,向好嗰方面諗,咁就無嘢難倒你。

名:無錯,就好似甩拖咁,都可以諗自己自由咗好多,雖然好似有啲阿Q精神,但正面思想,對任何人都有益無害。

後記:米雪想影寫真?!
「三個女人一個墟」,四個女人是非堆,但四位女藝人因一齣電視劇《女人最痛》走在一起,卻建立了深厚友誼。問四女何解感情如此好?米雪想了想笑言:「因為我哋思想成熟,懂得包容,再加上大家都係好專心工作嘅人,所以相處得好舒服。」

四人之中,人生閱歷最豐富的米雪,對很多事都有獨特見解,故每逢友人遇上問題亦愛找米雪充當「智者」。她認為從電影和電視劇中可看到人生百態,若有女性朋友遇上婚姻問題,她會先叫對方看看周星馳、吳君如主演的《望夫成龍》,便會明白戲中帶出的道理:已婚女人要與時並進,否則只會被嫌棄。談到o靚模寫真,米雪笑言還是青春少艾有興趣參與,可趁青春留倩影,但可惜之後推出的卻愈走愈歪,對社會造成不良風氣。

場地:ALBISTRO MEDITERRANEAN Restaurant & Bar(意堡地中海餐廳)

髮型:Paul@Salon Nice(米雪)、Raymond@LA Chioma-IL COLPO GROUP(江美儀)

採訪:影視組

攝影:黎志輝

轉自 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20100808/00282_014.html 

發表

版主

哗,米雪好身材
山是执著的,如同你对米雪的一如既往!你是执著的,如同我对你的爱慕与怀想!

發表

中級會員

米米好美啊
米雪
喜欢你的一瞥一笑

發表

1萬

管理員

情源惠雪

原来同一公司都可以争斗成如此剧一样的?

青山本不老,为雪白头,绿水原无忧,因风皱脸

發表

中級會員

米记长发短发都是非常的漂亮,多谢分享!
最深的热爱!最初的感动!

發表

1萬

管理員

江美儀那張独照嚇我一跳~~~~讓我頓時想起陳魯豫
米雪笑得好開心啊呵呵
永遠的愛!没有替代!感恩有你的日子!!

發表

1萬

管理員

情源惠雪

现在流行黑色指甲油吗?我最怕这种颜色的甲油,象魔鬼呢或者病得极深似的....

青山本不老,为雪白头,绿水原无忧,因风皱脸

發表

中級會員

QQ
好好的身材。(*^__^*) 嘻嘻

發表

中級會員

乖尛擰

noble姐看的吾抓狂啦。哪能可以這麼贊類。。迷人啦

苁尛僦倁檤伱,0⑧哖囍歡丄伱
那份噯會媞默默の直菿詠逺~
願米米迗迗開吢